Big Green Eggsperiment groot succesBijna de hele maand november hebben wij in Zweden doorgebracht. Lekker relaxed, gezellig, of waar doen ze het van, denk je misschien. Maar de term ‘waar doen ze het voor’ is meer van toepassing. We waren daar namelijk om samen met een aantal medereizigers lekker buiten te koken, te experimenteren en van elkaar te leren. En dat is (weer) gelukt!

In 2015 organiseerden wij voor het eerst het Big Green Eggsperiment, een vijfdaagse reis naar Zweden. Een spontane, eenmalige actie, dachten we. Tot de vraag kwam wanneer de volgende trip zou plaatsvinden. In 2016 gingen we op herhaling en bleek de animo zo groot dat we voor 2017 meerdere reizen planden, en dan zit je dus bijna een maand lang in Zweden. Dit keer hadden we gekozen voor een prachtige locatie in Malung in de provincie Dalarna. Het kleinschalige hotel, waar we verbleven was exclusief beschikbaar voor onze groepen. Zonder pottenkijkers, stoorzenders of wat dan ook. Het terras, waarop onze Big Green Eggs, een tundra grill en de werkbanken stonden uitgestald, bood uitzicht op de rivier de Västerdalälven. Net even iets anders dan in je eigen achtertuin.

Naast het buitenkoken stond er dit jaar standaard een elandsafari en een proeverij van lokale bieren op het programma en zouden we een hengeltje uitgooien in een van de nabijgelegen meren om de vangst direct op de Big Green Egg te bereiden. Soms vanuit een bootje, een andere keer vanaf de steiger en de laatste groep had het geluk dat we konden ijsvissen. Er was van tevoren een enkel verzoeknummer doorgegeven maar de meeste basisingrediënten waren voor iedere groep hetzelfde: een lokaal geschoten hert, een half varken en een paar zalmzijdes. Een aantal vrijwilligers konden zich op het villen en later het uitsnijden van het hert en het splitsen van het varken storten en met die delen gingen we de dagen erna lekker aan de slag.

De gerechten die we ervan maakten waren iedere keer wel heel verschillend. De ene hertenstoof is de ander nou eenmaal niet. Het ligt eraan wat je er, naast hertenvlees, aan toevoegt. Een van de mooie dingen van een paar dagen samen jammen. Ieder maakt en bepaald gerecht op zijn eigen manier, gebruikt specifieke specerijen en andere smaakmakers. De nieuwkomers op barbecuegebied leren van de gevorderden en ieder heeft zijn eigen specialiteiten. Maar juist door met z’n allen te koken, veel te proeven en te overleggen kom je tot de lekkerste creaties. Een van de voordelen als reisleiders; je adviseert niet alleen, maar proeft van alle resultaten. De gyros van het spit, de herten- en varkenssaté en de hertenworsten die we zelf maakten? Het smaakte iedere keer anders.

Wat er nog meer op het menu stond? Onder andere warm- en koudgerookte zalm. Koudgerookte kaas en eieren, die we verwerkten in een eiersalade. Versgevangen regenboogforel, brisket, uiensoep, in bouillon gegaarde hertenhersenen, op de Big Green Egg gegaarde mosselen, gegrild berenvlees, zelfgemaakte wildpaté en in roomboter gebakken karbonades. De asado kwam tijdens een van de trips goed van pas om de ribbenkast van een van de herten te garen en het restje berenvlees? Dat eindigde in een portie berenklauwen.

Big Green Eggsperiment groot succes
Tagged on: