De liefde voor koken (Peter) en eten (Marjan) is er altijd al geweest. Zolang er maar geen barbecue aan te pas kwam stond Peter aardig zijn mannetje in de keuken, alleen was de liefde van Marjan ver te zoeken als het wel op barbecueën aankwam. Tot 2011 verstond Peter hieronder het grillen van shaslicks, hamburgers en kip uit de supermarkt op een gasbarbecue met gaspit voor de steevaste satésaus erbij. Kaliber zwart van buiten, rauw van binnen en de smaak viel te verdoezelen met een kant-en-klaar sausje. Alle begin is tenslotte moeilijk…

De ommekeer kwam op een van de momenten dat Peter enthousiast voorstelde de barbecue weer eens aan te steken en Marjans eerlijke antwoord luidde: ‘Nee, laat maar. Wat jij op die barbecue maakt is niet eten.’ Enigszins teleurgesteld ging Peter op zoek naar een manier om zijn skills te verbeteren en kwam via internet al snel terecht op bbqforum.nl, een hangplek voor barbecue-liefhebbers. Hier viel direct op dat een houtskool- of brikettenbarbecue wel eens de oplossing zou kunnen zijn. Er werd een Weber One Touch Premium aangeschaft en de ingrediënten van de recepten van de ervaren jongens werden ingekocht. Het grote avontuur ging beginnen!

De eerste hamburgers, nu van goede kwaliteit, en de gegrilde tomaatjes van deze brikkettengestookte barbecue vielen ineens wel goed in de smaak. De beercan chicken en niet-voorgekookte spareribs die volgenden werden ook met luid gejuich ontvangen. Maar als je eenmaal lid bent van zo’n forum wil je al snel meer, en binnen drie maanden stond de eerste keramische barbecue in de tuin van huize Bootsma-Visser. Op het moment dat Peter ter ore kwam dat er tijdens een barbecuewedstrijd in het Twiske de mogelijkheid was een masterclass te volgen verzamelde hij vijf man om hem te vergezellen. Want als je de kans krijgt een masterclass te volgen bij Amerikanen die speciaal voor die gelegenheid overkomen ben je gek als je die laat schieten.

Wat Peter en zijn partners in crime alleen niet wisten was dat het laatste onderdeel van de masterclass bestond uit deelname aan een officiële wedstrijd, de Tony Stone Low & Slow BBQ competition. Een echte vent laat zich natuurlijk niet kennen dus de heren deden netjes mee. Tot hun eigen verbazing met succes, voor twee van de vier categorieën eindigden ze, met een 3e en 6e plaats, in de top tien. Vanaf dat moment werd Peter definitief door het barbecue- en wedstrijdvirus gegrepen, niet veel later gevolgd door Marjan. De rest is historie. Wedstrijden, catering, demonstraties en workshops lopen sindsdien als een rode draad door hun leven. Tijdens privémomenten zet deze passie zich gewoon voort, dé ideale momenten om verder te experimenteren en onze skills te verbreden.